Mikrobiom może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 1.

10 sierpnia 2015, 10:47

Wszystko wskazuje na to, że bakterie mikrobiomu jelit mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 1.



Nowy lek do rzucania palenia - enzym z bakterii żywiących się nikotyną

7 sierpnia 2015, 10:52

Zespół z Instytutu Badawczego Ellen Scripps zajmuje się obiecującym enzymem bakteryjnym, który ma szansę zostać wykorzystany w lekach pomagających rzucić palenie.


Pierwsze takie - jadowite, a nie trujące rzekotki

7 sierpnia 2015, 09:34

Naukowcy odkryli, że głowy 2 brazylijskich rzekotek są wyposażone w zabójczą broń - kolce do wstrzykiwania wyjątkowo silnych toksyn.


Nowatorski akumulator

7 sierpnia 2015, 09:31

Kluczowym elementem nowej koncepcji jest zastosowanie glinu w anodzie. Nanocząstki są w nim zanurzone i to on zmienia rozmiar. Obudowa zaś została stworzona z ditlenku tytanu. Taka konstrukcja to zdecydowane odejście od dzisiejszych koncepcji


Nie trzeba zastrzyku, wystarczy koktajl

3 sierpnia 2015, 10:48

Międzynarodowy zespół naukowców odkrył, w jaki sposób pszczoły "szczepią" swoje potomstwo. Przełomowe ustalenia są owocem wieloletnich badań.


Ewolucyjny związek między dietą a kwasowością żołądka

30 lipca 2015, 11:17

Analiza kwasowości żołądka i diety u ptaków oraz ssaków pokazuje, że wysoka kwasowość wyewoluowała nie po to, by pomóc w trawieniu, ale by chronić przed zatruciem.


Drożdże produkują związek, który ratuje życie nietoperzom

22 lipca 2015, 10:37

Jaskiniowe grzyby z rodzaju Candida wytwarzają związek - acykliczny seskwiterpenowy alkohol trans, trans-farnezol - który wpływa hamująco na grzyba (Pseudogymnoascus destructans) wywołującego śmiertelny dla nietoperzy zespół białego nosa (ZBN).


Nabiał zwiększa skuteczność probiotyków

20 lipca 2015, 13:07

Skuteczność probiotyków może zależeć od nośnika.


Witaminowy kierunkowskaz

10 lipca 2015, 11:37

Kwas retinowy, metabolit witaminy A, naprowadza na cel 2 z 3 typów komórek odporności wrodzonej (ang. innate lymphoid cells, ILCs) rezydujących w jelicie.


Mała zmiana zabiła 200 milionów ludzi

1 lipca 2015, 10:43

Dodanie pojedynczego genu, który z czasem mutował, uczyniło z dżumy jedną z najbardziej śmiertelnych chorób w dziejach ludzkości. Bakteria Yersinia pestis zabiła co najmniej 200 milionów ludzi i wywołała olbrzymie pandemie, takie jak dżuma Justyniana w VI wieku i czarna śmierć w XIV wieku.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy